TS-480SAT does not work with CQRLOG

16 posts / 0 new
Last post
R4CD
R4CD's picture
TS-480SAT does not work with CQRLOG

Hi all,
I can't set my TRX...
Ubuntu 16.04.2 LTS
CQRLOG 2.0.5(001)
I use an USB converter which works perfectly with W7 and OmniRig.
I'm a member of dialout group.
I've tried to use a lot of speed combinations etc. including default settings but it still has not worked.
Simbols "PC" appiar on the TRX screan. That's all.
Help me, please.

mike@ThinkPad-T400:~$ ls /dev/ttyUSB*
/dev/ttyUSB0

mike@ThinkPad-T400:~$ cqrlog --debug

**** DEBUG LEVEL 1 ****

SSL libraries:
/lib/x86_64-linux-gnu/libssl.so.1.0.0
/lib/x86_64-linux-gnu/libcrypto.so.1.0.0
Loading libmysqlclient: /usr/lib/x86_64-linux-gnu/libmysqlclient.so
**************************
MySQL version: 5.7
**************************
**********************************
MySQL version assigned: 5.7
**********************************
Loaded 93636 LoTW users
Loaded 98114 eQSL users
Loaded 48268 SCP calls
*
User home directory: /home/mike/
Program home directory: /home/mike/.config/cqrlog/
Data directory: /home/mike/.config/cqrlog/database/
Memebers directory: /usr/share/cqrlog/members/
ZIP code directory: /usr/share/cqrlog/zipcodes/
Binary dir: /usr/bin/
Share dir: /usr/share/cqrlog/
TConnection to MySQL: 5.7
*
56 us states loaded
/usr/sbin/mysqld --defaults-file=/home/mike/.config/cqrlog/database/mysql.cnf --datadir=/home/mike/.config/cqrlog/database/ --socket=/home/mike/.config/cqrlog/database/sock --port=64000
Trying to connect to database
170322 22:44:31 [Note] /usr/sbin/mysqld (mysqld 10.0.29-MariaDB-0ubuntu0.16.04.1) starting as process 8013 ...
TMySQL57Connection : Server connect failed.
Trying:1
select * from tables where table_schema = 'cqrlog_common'

SELECT log_nr,log_name FROM cqrlog_common.log_list order by log_nr

use cqrlog001

use cqrlog001

use cqrlog001

use cqrlog001

use cqrlog001

SELECT * FROM cqrlog_config

select * from db_version

select * from cqrlog_common.db_version

SELECT * FROM cqrlog_common.dxcc_ref ORDER BY ADIF

SELECT * FROM cqrlog_common.dxcc_ref ORDER BY ADIF

Settings:
-----------------------------------------------------
RigCtldPath:/usr/bin/rigctld
RigCtldArgs:-m 228 -r /dev/ttyUSB0 -t 4532 -s 9600
RunRigCtld: TRUE
RigDevice: /dev/ttyUSB0
RigCtldPort:4532
RigCtldHost:localhost
RigPoll: 500
RigSendCWR: FALSE
RigId: 228

Starting RigCtld ...
/usr/bin/rigctld -m 228 -r /dev/ttyUSB0 -t 4532 -s 9600
rigctld started!
Connected to localhost:4532

Settings:
-----------------------------------------------------
RotCtldPath:/usr/bin/rotctld
RotCtldArgs:
RunRotCtld: FALSE
RotDevice:
RotCtldPort:4533
RotCtldHost:localhost
RotPoll: 500
RotId: 1

rotctld started!
Connected to localhost:4533
select id,freq,mode,bandwidth from freqmem order by id

Sending: fmv

Msg from rig: RPRT -1
CW init
Device: COM6
Last error nr: 5
Last error desc:I/O error
Speed: 30
SELECT * FROM profiles WHERE visible > 0 ORDER BY nr

SELECT * FROM profiles WHERE nr = -1

SELECT * FROM profiles WHERE visible > 0 ORDER BY nr

SELECT * FROM profiles WHERE nr = -1

Msg from rig: RPRT -5
Msg from rig: RPRT -5
Sending: fmv

Msg from rig: RPRT -1
Msg from rig: RPRT -5
Msg from rig: RPRT -5
Sending: fmv

Msg from rig: RPRT -1
Msg from rig: RPRT -5
Msg from rig: RPRT -5
Sending: fmv

Msg from rig: RPRT -1
Msg from rig: RPRT -5
Msg from rig: RPRT -5
Sending: fmv

Msg from rig: RPRT -1
Msg from rig: RPRT -5
Msg from rig: RPRT -5
Sending: fmv

Msg from rig: RPRT -1
Msg from rig: RPRT -5
Msg from rig: RPRT -5
Sending: fmv

Msg from rig: RPRT -1
Msg from rig: RPRT -5
Msg from rig: RPRT -5
Sending: fmv

Msg from rig: RPRT -1
Msg from rig: RPRT -5
Msg from rig: RPRT -5
Sending: fmv

Msg from rig: RPRT -1
Msg from rig: RPRT -5
Msg from rig: RPRT -5
Sending: fmv

Msg from rig: RPRT -1
Msg from rig: RPRT -5
Msg from rig: RPRT -5
Sending: fmv

Msg from rig: RPRT -1
Msg from rig: RPRT -5
Msg from rig: RPRT -5
Sending: fmv

Msg from rig: RPRT -1
Msg from rig: RPRT -5
Msg from rig: RPRT -5
Sending: fmv

Msg from rig: RPRT -1
Msg from rig: RPRT -5
Msg from rig: RPRT -8
Sending: fmv

Msg from rig: RPRT -1
Msg from rig: RPRT -5
Msg from rig: RPRT -5
Sending: fmv

Msg from rig: RPRT -1
Msg from rig: RPRT -5
Msg from rig: RPRT -5
1
1a
2
3
4
5
6
Closing rigs...
select count(*) from cqrlog001.cqrlog_config

Saving ini file to database
WinKeyer closed
select count(*) from cqrlog001.cqrlog_config

Saving ini file to database
1
2
3
4
5
6
Closing DXCluster window
Closing TRXControl window
Closing GrayLine window
Closing dDXCC
Deleting config file: cqrlog.cfg
Deleting config file: 1cqrlog.cfg
Closing dData
/home/mike/.config/cqrlog/database/ThinkPad-T400.pid
Command:
kill 8013
Closing ini file ...

Sorry for my English language. Thanks.

ok2cqr
ok2cqr's picture
Re: TS-480SAT does not work with CQRLOG

It seems rigctlg didn't get response from the rig.

Close the CQRLOG, open a console and enter this:

/usr/bin/rigctl -m 228 -r /dev/ttyUSB0 -s 9600 -vvvv

Rigctl should start, now enter

f

and you should get the frequency? Did it work?

Could you copy and paste what did you have in terminal, please?

R4CD
R4CD's picture
Hi Petr,

Hi Petr,
Thank you!
This is what I got.

mike@ThinkPad-T400:~$ /usr/bin/rigctl -m 228 -r /dev/ttyUSB0 -s 9600 -vvvv
rigctl, Hamlib 1.2.15.3
Report bugs to

rig:rig_init called
rig: loading backend kenwood
initrigs2_kenwood called
rig_register (213)
rig_register (201)
rig_register (225)
rig_register (203)
rig_register (204)
rig_register (216)
rig_register (224)
rig_register (205)
rig_register (207)
rig_register (209)
rig_register (210)
rig_register (222)
rig_register (214)
rig_register (230)
rig_register (221)
rig_register (229)
rig_register (202)
rig_register (211)
rig_register (206)
rig_register (208)
rig_register (215)
rig_register (226)
rig_register (217)
rig_register (233)
rig_register (220)
rig_register (223)
rig_register (227)
rig_register (234)
rig_register (231)
rig_register (231)
rig_register (228)
rig_register (219)
rig_register (232)
kenwood_init called
rig:rig_open called
kenwood_get_vfo_if called
kenwood_get_if called
kenwood_safe_transaction called
kenwood_transaction called
'nwood_transaction: Command is not correctly terminated '
'enwood_transaction: Command is not correctly terminated '
kenwood_transaction: Command is not correctly terminated ''
read_string(): Timed out 0.2 seconds without reading a character.
Opened rig model 228, 'TS-480'
Backend version: 0.8.5, Status: Untested

Rig command: f
kenwood_get_freq called
kenwood_get_freq: unsupported VFO 536870912
get_freq: error = Invalid parameter

The same speed 9600 I set up in the rig.

Mike R4CD

oh1mrr
You should first change

You should first change hamlib. I think you using old one.
rigctl -V
rigctl, Hamlib 3.1

Copyright (C) 2000-2012 Stephane Fillod
Copyright (C) 2000-2003 Frank Singleton
This is free software; see the source for copying conditions. There is NO
warranty; not even for MERCHANTABILITY or FITNESS FOR A PARTICULAR PURPOSE.

Jarmo

R4CD
R4CD's picture
Thank you Jarmo!

Thank you Jarmo!
You are absolutely right!
rigctl -V
rigctl, Hamlib 1.2.15.3

How can I change It?
Thanks!

Mike R4CD

oh1mrr
Latest source is https:/

Latest source is https://sourceforge.net/projects/hamlib/ Ubuntu packages I don't know.
I'm using Fedora. In Fedora packages are 3.0.1, but I compiled latest source and installed it.
You might need some other packages also installed, before you can compile source.
Ubuntu users might tell how...

Jarmo

R4CD
R4CD's picture
Thank you!

Thank you!
I'm trying but it's too complicated for me...

Mike R4CD

oh1mrr
Have you tried commandline

Have you tried commandline apt-get update hamlib ?
There's https://launchpad.net/ubuntu/+source/hamlib some hint,
that Ubuntu should have a bit newer version of Hamlib..

Jarmo

R4CD
R4CD's picture
Yes, I've tried.

Yes, I've tried.
I downloaded tar file with hamlib from officials but the problem is with an installig the file.

Mike R4CD

ok2cqr
ok2cqr's picture
Re; Yes, I've tried.

Hi Mike,

please download these files:

http://launchpadlibrarian.net/290629681/libhamlib2_3.0.1-1build1_amd64.deb
http://launchpadlibrarian.net/290629671/libhamlib-doc_3.0.1-1build1_all.deb
http://launchpadlibrarian.net/290629678/libhamlib-utils_3.0.1-1build1_am...

open a console and move to the directory where are the files stored. Enter this command:

sudo dpkg -i libhamlib*

it should install all packages without any problem.

Now run rigctl -V and you should get something like this:

rigctl, Hamlib 3.0.1

Copyright (C) 2000-2012 Stephane Fillod
Copyright (C) 2000-2003 Frank Singleton
This is free software; see the source for copying conditions. There is NO
warranty; not even for MERCHANTABILITY or FITNESS FOR A PARTICULAR PURPOSE.

73 Petr

R4CD
R4CD's picture
Hi Petr,

Hi Petr,
I've done.
rigctl -V
rigctl, Hamlib 3.1

/usr/bin/rigctl -m 228 -r /dev/ttyUSB0 -s 9600 -vvvv
rigctl, Hamlib 3.1
Report bugs to

rig:rig_init called
initrigs3_kenwood called
rig_register (213)
rig_register (201)
rig_register (225)
rig_register (203)
rig_register (204)
rig_register (216)
rig_register (224)
rig_register (205)
rig_register (207)
rig_register (209)
rig_register (210)
rig_register (222)
rig_register (214)
rig_register (230)
rig_register (221)
rig_register (229)
rig_register (238)
rig_register (202)
rig_register (211)
rig_register (206)
rig_register (208)
rig_register (215)
rig_register (226)
rig_register (217)
rig_register (233)
rig_register (220)
rig_register (223)
rig_register (227)
rig_register (234)
rig_register (231)
rig_register (239)
rig_register (237)
rig_register (228)
rig_register (219)
rig_register (232)
rig_register (236)
kenwood_init called
rig:rig_open called
kenwood_get_vfo_if called
kenwood_get_if called
kenwood_safe_transaction called
kenwood_transaction called
'nwood_transaction: Command is not correctly terminated '
'nwood_transaction: Command is not correctly terminated '
'nwood_transaction: Command is not correctly terminated '
'nwood_transaction: Command is not correctly terminated '
'nwood_transaction: Command is not correctly terminated '
'nwood_transaction: Command is not correctly terminated '
'nwood_transaction: Command is not correctly terminated '
'nwood_transaction: Command is not correctly terminated '
'nwood_transaction: Command is not correctly terminated '
'nwood_transaction: Command is not correctly terminated '
'nwood_transaction: Command is not correctly terminated '
Opened rig model 228, 'TS-480'
Backend version: 0.9.5, Status: Untested

Rig command: f
kenwood_get_freq called
kenwood_get_freq: unsupported VFO 536870912
get_freq: error = Invalid parameter

Nothing :(

Mike R4CD

ok2cqr
ok2cqr's picture
Re: Hi Petr,

Hi Mike,

please try another Kenwood rig number. It seems hamlib has some issues with this rig. Kenwood has the basic commands common to all hist rigs.

73 Petr

R4CD
R4CD's picture
Hi,

Hi,
I've updated the Hamlib.
rigctl -V
rigctl, Hamlib 3.1
But nothing happend.
/usr/bin/rigctl -m 228 -r /dev/ttyUSB0 -s 9600 -vvvv
rigctl, Hamlib 3.1
Report bugs to

rig:rig_init called
initrigs3_kenwood called
rig_register (213)
rig_register (201)
rig_register (225)
rig_register (203)
rig_register (204)
rig_register (216)
rig_register (224)
rig_register (205)
rig_register (207)
rig_register (209)
rig_register (210)
rig_register (222)
rig_register (214)
rig_register (230)
rig_register (221)
rig_register (229)
rig_register (238)
rig_register (202)
rig_register (211)
rig_register (206)
rig_register (208)
rig_register (215)
rig_register (226)
rig_register (217)
rig_register (233)
rig_register (220)
rig_register (223)
rig_register (227)
rig_register (234)
rig_register (231)
rig_register (239)
rig_register (237)
rig_register (228)
rig_register (219)
rig_register (232)
rig_register (236)
kenwood_init called
rig:rig_open called
kenwood_get_vfo_if called
kenwood_get_if called
kenwood_safe_transaction called
kenwood_transaction called
'nwood_transaction: Command is not correctly terminated '
'nwood_transaction: Command is not correctly terminated '
'nwood_transaction: Command is not correctly terminated '
'nwood_transaction: Command is not correctly terminated '
'nwood_transaction: Command is not correctly terminated '
'nwood_transaction: Command is not correctly terminated '
'ood_transaction: Command is not correctly terminated '
'nwood_transaction: Command is not correctly terminated '
'nwood_transaction: Command is not correctly terminated '
'nwood_transaction: Command is not correctly terminated '
'nwood_transaction: Command is not correctly terminated '
Opened rig model 228, 'TS-480'
Backend version: 0.9.5, Status: Untested

Rig command: ? for help, q to quit.

Rig command:
Rig command: f
kenwood_get_freq called
kenwood_get_freq: unsupported VFO 536870912
get_freq: error = Invalid parameter

Rig command: f
kenwood_get_freq called
kenwood_get_freq: unsupported VFO 536870912
get_freq: error = Invalid parameter

Any thoughts? :)

Mike R4CD

PA1SBM
PA1SBM's picture
Are you sure your ts-480 runs

Are you sure your ts-480 runs at 9600bps as com speed ? I always used the highest bps rate without any problems on my ts-480
You can check this in the menu of the ts-480. remember to power cycle when you change speed.

Alex
PA1SBM

R4CD
R4CD's picture
Thank you! I'm absolutely

Thank you! I'm absolutely sure and do as you said every time.

Mike R4CD

R4CD
R4CD's picture
Solved

Hi
The problem was solved by connecting another adapter which did not work with ts480 under Windows. I found information that the CH340 chip does not work with Ubuntu and I picked an old connector pl2303 up from rubbish :)
Also it was connected to Android.
Thank you!
73!

Mike R4CD