Cluster problem

27 posts / 0 new
Last post
ik3swb
Cluster problem

I've just installed cqrlog 1.4.1 on Linux Mint 13 "Maya", based on Ubuntu 12.04, but I can't connect any dx cluster service.
Any clue?
Thanks and 73 de ik3swb, Enzo

ok2cqr
ok2cqr's picture
Re: Cluster problem

Hi Enzo,

are you sure you entered right connection data into dx cluster? Please try HamQTH.com dxcluster, I know, it works.

host: hamqth.com
port: 7300
callsign: ik3swb

If you try to connect from console like this:
telnet hamqth.com 7300
does it work?

73 Petr, OK2CQR

ik3swb
Hi Petr,

Hi Petr,
and thanks for your immediate answer.
No, it doesn't.

I had tried with success several telnet cluster from console before having written on the forum. Then, I added also yours on the list, but nothing changed in the window: it still blank.

Here what happens by lounching cqrlog from console:

Loading libssl: /usr/lib/x86_64-linux-gnu/libssl.so
Loading libcrypto: /usr/lib/x86_64-linux-gnu/libcrypto.so
Loading libmysqlclient: /usr/lib/x86_64-linux-gnu/libmysqlclient.so.18.0.0
Loaded 51464 LoTW users
Loaded 60718 eQSL users
*
User home directory: /home/enzo/
Program home directory: /home/enzo/.config/cqrlog/
Data directory: /home/enzo/.config/cqrlog/database/
Memebers directory: /usr/share/cqrlog/members/
ZIP code directory: /usr/share/cqrlog/zipcodes/
Binary dir: /usr/bin/
Share dir: /usr/share/cqrlog/
*
/usr/sbin/mysqld --defaults-file=/home/enzo/.config/cqrlog/database/my.cnf --default-storage-engine=MyISAM --datadir=/home/enzo/.config/cqrlog/database/ --socket=/home/enzo/.config/cqrlog/database/sock --skip-grant-tables --port=64000 --key_buffer_size=32M --key_buffer_size=4096K
120611 19:38:25 [Note] Plugin 'FEDERATED' is disabled.
120611 19:38:25 InnoDB: The InnoDB memory heap is disabled
120611 19:38:25 InnoDB: Mutexes and rw_locks use GCC atomic builtins
120611 19:38:25 InnoDB: Compressed tables use zlib 1.2.3.4
120611 19:38:25 InnoDB: Initializing buffer pool, size = 128.0M
120611 19:38:25 InnoDB: Completed initialization of buffer pool
120611 19:38:25 InnoDB: highest supported file format is Barracuda.
120611 19:38:26 InnoDB: Waiting for the background threads to start
120611 19:38:27 InnoDB: 1.1.8 started; log sequence number 1595675
120611 19:38:27 [Warning] Can't open and lock time zone table: Table 'mysql.time_zone_leap_second' doesn't exist trying to live without them
120611 19:38:27 [ERROR] Can't open and lock privilege tables: Table 'mysql.servers' doesn't exist
120611 19:38:27 [ERROR] Native table 'performance_schema'.'events_waits_current' has the wrong structure
120611 19:38:27 [ERROR] Native table 'performance_schema'.'events_waits_history' has the wrong structure
120611 19:38:27 [ERROR] Native table 'performance_schema'.'events_waits_history_long' has the wrong structure
120611 19:38:27 [ERROR] Native table 'performance_schema'.'setup_consumers' has the wrong structure
120611 19:38:27 [ERROR] Native table 'performance_schema'.'setup_instruments' has the wrong structure
120611 19:38:27 [ERROR] Native table 'performance_schema'.'setup_timers' has the wrong structure
120611 19:38:27 [ERROR] Native table 'performance_schema'.'performance_timers' has the wrong structure
120611 19:38:27 [ERROR] Native table 'performance_schema'.'threads' has the wrong structure
120611 19:38:27 [ERROR] Native table 'performance_schema'.'events_waits_summary_by_thread_by_event_name' has the wrong structure
120611 19:38:27 [ERROR] Native table 'performance_schema'.'events_waits_summary_by_instance' has the wrong structure
120611 19:38:27 [ERROR] Native table 'performance_schema'.'events_waits_summary_global_by_event_name' has the wrong structure
120611 19:38:27 [ERROR] Native table 'performance_schema'.'file_summary_by_event_name' has the wrong structure
120611 19:38:27 [ERROR] Native table 'performance_schema'.'file_summary_by_instance' has the wrong structure
120611 19:38:27 [ERROR] Native table 'performance_schema'.'mutex_instances' has the wrong structure
120611 19:38:27 [ERROR] Native table 'performance_schema'.'rwlock_instances' has the wrong structure
120611 19:38:27 [ERROR] Native table 'performance_schema'.'cond_instances' has the wrong structure
120611 19:38:27 [ERROR] Native table 'performance_schema'.'file_instances' has the wrong structure
120611 19:38:27 [Note] /usr/sbin/mysqld: ready for connections.
Version: '5.5.22-0ubuntu1' socket: '/home/enzo/.config/cqrlog/database/sock' port: 64000 (Ubuntu)
select * from tables where table_schema = 'cqrlog_common'

SELECT log_nr,log_name FROM cqrlog_common.log_list order by log_nr

Then, after selecting my log...


Warning: Can't find /home/enzo/.config/cqrlog/xplanet/marker in
xplanet/markers
/home/enzo/.xplanet/markers
/usr/share/xplanet/markers
Warning: Can't load marker file /home/enzo/.config/cqrlog/xplanet/marker
Whole MSG:|RPRT -6
RPRT -6
VFOA
|
a[i]:RPRT -6
a[i]:RPRT -6
a[i]:VFOA
Whole MSG:|RPRT -6
RPRT -6
VFOA
|
a[i]:RPRT -6
a[i]:RPRT -6
a[i]:VFOA
Whole MSG:|RPRT -6
RPRT -6
VFOA
|
a[i]:RPRT -6
a[i]:RPRT -6
a[i]:VFOA
Whole MSG:|RPRT -6
RPRT -6
VFOA
|
a[i]:RPRT -6
a[i]:RPRT -6
a[i]:VFOA
Whole MSG:|RPRT -6
RPRT -6
VFOA
|
a[i]:RPRT -6
a[i]:RPRT -6
a[i]:VFOA
Whole MSG:|RPRT -6
RPRT -6
VFOA
|
a[i]:RPRT -6
a[i]:RPRT -6
a[i]:VFOA
Whole MSG:|RPRT -6
RPRT -6
VFOA

Nothing happens when I click connect on the cluster window

On Mint 9 "Isadora" it works.

ok2cqr
ok2cqr's picture
Re: Cluster problem

Did you try HamQTH.com DX cluster? Does it work from command line? Could you please post here what you see when open DX cluster list?
Thank you!

ik3swb
Yes Petr,

Yes Petr,
I did:

Trying 31.31.73.17...
Connected to hamqth.com.
Escape character is '^]'.
login: ik3swb
ik3swb
Hello IK3SWB, this is OK2CQR-1 in Neratovice
running DXSpider V1.55 build 0.97
Cluster: 9 nodes, 4 local / 111 total users Max users 181 Uptime 14 08:45
Please enter your name, set/name
Please enter your QTH, set/qth
Please enter your location with set/location or set/qra
Please enter your Home Node, set/homenode
IK3SWB de OK2CQR-1 12-Jun-2012 1832Z dxspider >
DX de US6EX: 28499.0 SN4EFC cq cq! 1832Z

But nothingh on the cqrlog cluster window. The only change when I click "connect" is that it changes to "disconnect"...

RU2FM
Also have this problem with

Also have this problem with cluster's on Linux Mint 13 "Maya". In terminal this clusters work fine. Try on UU1DX, PI4CC, SM7GVF.

73! Val  RO2F ex: RU2FM

OK2WO
The same problem here

Linux Mint 13 Mate, CQRLog 1.4.1-1 downloaded from here - DXCluster does nothing - telnet or www.
Terminal telnet connection is OK.
Regular updates of DX databases also don't work.
73 Josef, OK2WO

ik3swb
Re: Cluster problem

Also the Propagation window doesn't work. It looks like the program can't link to the network.
I forgot to mention that my OS is a 64b version.

73 de IK3SWB, Enzo

DK5TX
DK5TX's picture
Re: Cluster problem

Hello,

today I've installed CQRLOG on my notebook and got the very same problem there. Propagation windows and cluster don't show any output. Cluster is db0sue.de on port 8000 and it works with telnet in the terminal. Distribution is Ubuntu Gnome Shell Remix 12.04 from WEB UPD8. Maybe some Ubuntu Unity related package is missing?!

This is the output in the terminal, when I start cqrlog from there and click on 'Connect' in the DXCluster Windows:
Result0:N
Result1:Y
Result2:Y

That's all. Anything else I can try to help debugging this?

On my Shack PC with Ubuntu 12.04 everything works fine.

73
Ulf DK5TX

I2782VE
I2782VE's picture
Same problem here with Linux

Same problem here with Linux Mint 13 64bit.

No output on telnet cluster and web cluster.

73's
Stefano
SWL I3-2782/VE
Treviso - Italy

ik3ocd
ik3ocd's picture
hello by flavio ik3ocd.

hello by flavio ik3ocd. unfortunately the same problem on linux mint 13 cluster appears the flow, no update, I have made ​​changes to / usr - group - maybe permissions problem ..... I know nothing. I hope they solve this problem petr ... Ubuntu ..... 12 everything works fine .. ufffffffffff

ok2cqr
ok2cqr's picture
Re: Linux Mint and DX cluster

I'm sorry but I have no idea why it doesn't work in Linux Mint. If you find out why why, please let us now.

DK5TX
DK5TX's picture
No TCP communication

Hi Petr,

I've just checked what's going on at the network interface with wireshark, after I hit the Connect button at the telnet windows. On my shack PC with official Ubuntu 12.04 a DNS query is started (db0sue.de), which is answered with the correct IP address (212.51.10.184) and then the normal login procedure via TCP follows.
On my laptop with Ubuntu 12.04 Gnome Remix (which seems to be nearly the same as Linux Mint) there is no communication at all. No DNS request, no TCP communication.

Can you or someone else give me a hint where to look deeper into the system to find out what prevents CQRLOG to communicate via the network interface?

73
Ulf DK5TX

I2782VE
I2782VE's picture
Maybe I've found the problem

Maybe I've found the problem under Linux Mint 13.

The cluster window don't resolve DNS names. If you try with node IP address it works!

Example: If I try to connect node ik3edj.dxgang.net on port 9000 -> None

If I try with IP address 79.14.111.60 on port 9000 -> Works!

I hope this is useful!

73's
Stefano
SWL I3-2782/VE
Treviso - Italy

DK5TX
DK5TX's picture
Typical Linux DNS/Router Problem?

Hi all,

that reminds me of some linux specific problems with local DNS in DSL routers and Ubuntu internal cache nameserver. There have been a lot problems in the past. Perhaps Ubuntu has a unityspecific solution for that, which is missing in the latest Linux Mint and other Ubuntu distributions. There's an easy solution which I'll check later today when I'm at home.

73
Ulf DK5TX

DK5TX
DK5TX's picture
Re: Maybe I've found the problem

Hi all,

with the IP address instead of the domain the DXCluster works. Propagation window has no content, so I think this is related to the very same problem.

In Ubuntu 12.04 the general behaviour of the DNS stuff has changed. For example, there's no /etc/resolv.conf anymore. I wonder why it works on a pure Ubuntu 12.04, but not a derived distribution. Any idea?

I thought I have a solution for that CQRLOG-DNS problem, but unfortunately it doesn't work...

73
Ulf DK5TX

OK2WO
Solution!

Hello boys,

sure, the all problem is that Mint 13 does not use resolv.conf but dnsmasq. It is described on http://lincgeek.org/blog/?p=1529 and there is a solution - the simple script for patching. Do not forgot name this script as fixmint13.sh and make it executable. Call ./fixmint13.sh in terminal as sudo, restart - and voila - all is OK! Enjoy!
73 de Josef OK2WO

k8wdx
k8wdx's picture
I need details of how you

I need details of how you fixed this Josef, keep in mind I am new to Linux, and am by no means a PC exspert. TU Tom K8WDX

Tom K8WDX

CX1FK
howto manually

sudo touch /etc/resolv.conf
sudo gedit /etc/resolv.conf

you must create two lines:

nameserver 8.8.8.8
nameserver 8.8.4.4

save and restart

k8wdx
k8wdx's picture
Thanks Jose, that did the

Thanks Jose, that did the trick, between you guy's on this forum and the Linux community I continue to use Linux with success, I could not do it with out you guy's. One day I may master Linux myself, learning slowly. TU my friend de Tom K8WDX

Tom K8WDX

DK5TX
DK5TX's picture
Great

This works great. Thank you very much.

73
Ulf DK5TX

I2782VE
I2782VE's picture
Thanx!!

Thanx Josef for the solution!

It's all ok now!

73's
Stefano
SWL I3-2782/VE
Treviso - Italy

k8wdx
k8wdx's picture
I tried CQRlog on Mint with

I tried CQRlog on Mint with no success, I did not try very long though, I have a shack only PC with Ubuntu, works for me, also if you want a good list of telnet clusters, check here...

http://www.iw5edi.com/ham-radio/?dx-cluster-telnet-links,65

HTH Tom K8WDX

Tom K8WDX

OK2WO
A little note

In Linux Mint 13 there is pluma as default file editor, not gedit.
These nameservers are google - no problem at all, it is OK, but better is if the resolv.conf is generated automatically. There should be nameservers from home network (if any) and/or local provider network (if any). Here is an example:

# Dynamic resolv.conf(5) file for glibc resolver(3) generated by resolvconf(8)
# DO NOT EDIT THIS FILE BY HAND -- YOUR CHANGES WILL BE OVERWRITTEN
nameserver 192.168.0.254
nameserver 10.102.102.101
nameserver 8.8.8.8
search Domain

ke0vh
Getting CQRLog to automatically fill in QTH and Name Data

I have tried the above suggestions but still it is not working.  I am a linux newbie greenhorn and still do not understand all the fine line points.  For instance in the above post what nameserver where and if changes are overwritten what will  you need to do?  Step by step instructions are needed for us who aren't linux experts.  Most instructions on these pages are written with folks knowing what is happening more often than not.  I would really appreciate if someone could answer with step by step easy to follow information.  Thanks for any help here, really don't want to use Windows anymore.
Thanks, Jack KE0VH, KE0VH@q.com

Jack, KEØVH

ke0vh
Getting CQRLog to automatically fill in QTH and Name Data

# Dynamic resolv.conf(5) file for glibc resolver(3) generated by resolvconf(8)#     DO NOT EDIT THIS FILE BY HAND -- YOUR CHANGES WILL BE OVERWRITTENnameserver 192.168.0.1nameserver 205.171.2.65nameserver 8.8.8.8nameserver 8.8.4.4
So if it says DO NOT EDIT THIS FILE BY HAND, how and where do you do it so that it works?
Thanks!
KE0VH

Jack, KEØVH

k8wdx
k8wdx's picture
What is problem you are

What is problem you are having? This is an old post and has been resolved woth the last few OS' s. Which are you using? Mint or Ubuntu? Also are you using Hamqth for lookups? And are you registered with Hamqth. Next thing that comes to mind is you have to twll CQRlog in preferences to use this info. I cant remember exactly where I am typing this on my phone. But somewhere in preferences you check a box that says use hamqth and qrz for lookups. HTH .

Tom K8WDX